Kan man smide Paven i fængsel for at være medskyldig til pædofiliskandalerne i den katolske kirke? Ja da – hvis man har de rigtige advokater!
Det siger i hvert fald den britiske topadvokat og ekspert i international lov Geoffrey Robertson. I forbindelse med, at Pave Benedict XVI kom til Storbritannien sidste måned, udgav Robertson en heftig anklage mod den tidligere kardinal Joseph Ratzinger:
The Case of the Pope
Man kan godt fornemme, at bogen er skrevet ret hurtigt, for en redaktør kunne godt have fjernet de mange gentagelser. Eller måske er det bare sådan, man gør i den juridiske verden. Under alle omstændigheder er bogen ikke så kompliceret som forfatterens fag, og faktisk kan de 174 sider koges ned til tre. Har du ikke tid til dem, kommer her en lynopsummering:
1) Tusindvis af børn er blevet misbrugt af katolske præster over hele verden.
2) Den katolske kirke har ikke meldt disse præster eller smidt dem ud af kirken, men i stedet skjult dem for myndighederne og kørt sager mod dem efter deres egen, meget overbærende kirkelov.
3) Pavestolen – det vil sige Paven og hans medarbejdere i pseudo-staten Vatikanet - har dermed kørt et parallelt og ulovligt retssystem i de lande, hvor misbrug har fundet sted.
Og så den lange:
Sexmisbrug i den katolske kirke er gået fuldstændig amok med konstante afsløringer af pædofile præster i alle verdenshjørner og undersøgelser, der viser at næsten en tiendedel af de klerikale har forbrudt sig (needless to say, en overrepræsentation i forhold til fx børnehavepædagoger).
Samtidig nægter hverken Paven eller hans Curia, altså rådgiverne og bureaukraterne i Vatikanet, at tage ansvar og insisterer i stedet på at køre et parallelt retssystem efter den katolske kirkes egne kanoniske lov.
Dette ikke særlig tidssvarende dokument straffer for det groveste sexmisbrug en perverteret præst med… At han ikke må være præst længere! De fleste sager går ikke engang så langt, men ender med, at den anklagede enten bliver idømt en form for bod, fx at han skal bede et vist antal bønner, eller at han bliver sendt til et andet - ikke nødvendigvis børnefrit – sogn eller land.
Præste-trafficking kalder Robertson dette gustne fænomen. Ikke noget med at overgive den dømte til myndighederne eller endda ekskommunikere ham, altså smide ham ud af kirken.

Derudover understreger loven, at lige så snart en sag er gået i gang,
må ingen af de implicerede udtale sig til offentligheden. Det har betydet, at mange strengt katolske familier af frygt eller respekt for kirken aldrig har fået mulighed for at føre en rigtig retssag igennem.
Denne farce kan i flere tilfælde
føres direkte tilbage til Paven, der i sin tid som kardinal forsøgte at skjule en række pædofile præster fra myndighederne og insisterede på at retsforfølge dem efter kanonisk lov.
Desuden har Ratzinger som pave udvist en utrolig
arrogance og modvilje mod at samarbejde med myndighederne i opklaringen af pædofilsagerne. Dette sammenlagt med hans fortsatte accept af den kanoniske lov giver one nasty Pope, der
undergraver retssystemet i de lande, hvor pædofile præster har skjult sig i skriftestolen.
Men hvis Paven har et ansvar, hvorfor så ikke slæbe ham i retten? Fordi han ikke bare er religiøs leder, men
statsoverhoved og dermed immun over for de italienske
caribinieri, der ellers kan anholde enhver anden romersk forbryder. Pavens stat hedder Vatikanet, men er lidt af en joke, påstår Robertson.
 |
Pave Pius XI |
 |
Il Duce - Benito Mussolini |
For det første opstod bystaten som
en suspekt studehandel mellem den daværende Pave Pius XI og den fascistiske leder Mussolini. I 1929 ville paven have magten over de italienske sjæle via skolerne, mens Il Duce ville have de italienske stemmer via præstepropaganda, et voilà! Et styks selvstændig stat, der i dag som den eneste ikke-medlemsstat har status af permanent observatør i FN's generalforsamling. Det betyder, at de sidder lige efter medlemslandene og foran Palæstina, Røde Kors samt en lang række internationale organisationer. De har ret til at være med i debatter og komme med forslag til FN's officielle dokumenter – stort set som en medlemsstat, bare uden stemmeret.
Men Vatikanet er ikke en stat, siger Robertson, i hvert fald ikke ifølge den traktat om statens rettigheder og pligter, der blev underskrevet i
Montevideo i 1933, og som nu er en del af international lov.
Traktaten kræver for det første, at en stat har en permanent befolkning – Vatikanet har stort set kun Paven og et par hundrede medarbejdere, og de bor der aldrig et helt liv ad gangen. Idéen om den vatikanske statsborger er absurd; stedet fungerer snarere som arbejdsplads for cremen af den katolske kirke.
For det andet skal man have et territorium, og Vatikanet har kun et palads med lidt have omkring, der i enhver meningsfuld forstand er en del af Rom. Italiensk lovgivning gælder, hvis man bliver taget i at stjæle; man bliver henvist til den italienske ambassade, hvis man har mistet sit pas i Peterskirken; kloakkerne, politiet, gas og vand kommer fra Italien.
For det tredje skal en stat have
en regering, hvilket er lidt svært, når der ikke er noget folk at regere eller noget territorium at adminstrere. Vatikanet har ikke sit eget forsvar, skattevæsen eller nogen anden institution, man forventer af en stat. Selv da Pave Johannes Paul II blev skudt i 1981, kunne Vatikanet ikke anholde ham, selvom den
nyligt løsladte forbryder, Mehmet Agca, protesterede mod at komme for en italiensk domstol, da mordforsøget havde fundet sted inden for bystatens mure.
For det fjerde og sidste skal en stat kunne indgå relationer til andre stater, fx sende diplomater afsted, der gør mere end bare at arrangere pavebesøg. Det lever Vatikanet på ingen måde op til.
 |
Vatikanet - staten inde i byen, til venstre for floden Tiberen. Kilde: Google Maps |
Uanset hvad, siger Robertson, er det muligt for enten verdenssamfundet eller en af de tidligere misbrugte ofre at slæbe Paven i retten.
Er Vatikanet en stat, og Paven et statsoverhoved, kan han stadig slæbes i retten for
forbrydelser mod menneskeheden. Benedikt XVI er stadig tysker, og Tyskland har godkendt den internationale Kriminaldomstol, der kan føre den slags sager. Selvom Ratzinger ikke proaktivt opfordrede til misbrug, gjorde han heller ikke noget særligt ved det, selvom han vidste, at det foregik, og det er nok.
Her henviser Robertson til en sag mod de tidligere østtyske ledere Erich Honecker og Egon Krenz, der aldrig straffede vagterne ved Berlinmuren for at slå folk ihjel, der prøvede at flygte. Dermed accepterede de indirekte, at det foregik, og
Krenz endte således med at få seks år i fængsel for at være medskyldig til manddrab. På samme måde er Paven også skyldig i
grov forsømmelse.
Hvis Paven ikke er et statsoverhoved, er det så meget desto nemmere at anholde ham, lige så snart han træder uden for Vatikanets grænser. Men der er selvfølgelig en masse
teknikaliteter, og hvis sådan en sag nogensinde skulle komme i retten, vil Vatikanet gøre alt for at forsinke den, fx forlange at alle retsdokumenter skal oversættes til deres modersmål – latin. Selv Robertson indrømmer, at international kriminallov er temmelig kompliceret.
En anden mulighed er,
hvis en eller flere ofre for misbrug sagsøger Paven. Her er det ikke så vigtigt, om Ratzinger er et statsoverhoved eller ej, sålænge man kan påvise et link mellem ham og en kriminel præst, fx via en biskop, der kendte til misbruget. Der kører et par af den slags sager i øjeblikket, blandt andet
O'Bryan v Pavestolen, der er kommet helt op til den amerikanske Højesteret. Her skulle Vatikanet forklare forholdet mellem Paven og hans ansatte, men påstod at dette var uhyre kompliceret selv for de bedste teologer – ikke noget fremragende forsvar, især ikke hvis Pavestolen vil tages seriøst som en selvstændig regering.
Til sidst kommer Robertson med det gode råd, at
katolske præster måske alligevel skulle have lov at gifte sig – på den måde kunne mange sexforbrydelser være undgået. Han påpeger også, at det er vanskeligt at slæbe en mand i retten, der udadtil symboliserer godhed og næstekærlighed, og at Paven derfor nok ikke bliver anholdt, når han kommer til Storbritannien (hvad han heller ikke blev). Til gengæld burde kirken selv tage sig sammen og glemme alt om at retsforfølge præster under deres egen lov.